Като един от най-евтините и достъпни плодове - бананите са сред най-популярните

...
Като един от най-евтините и достъпни плодове - бананите са сред най-популярните
Коментари Харесай

Експерт разкри ползите от бананите въз основа на цвета им

Като един от най-евтините и налични плодове - бананите са сред най-популярните храни, които можете да си купите, написа zdrave.to.

И въпреки че техните изгоди за здравето са необятно известни, малко на брой са наясно по какъв начин зрялостта на един банан въздейства върху неговия хранителен статус.

За да се обясни това, неотдавна австралийският състезателен диетолог Райън Пинто показа графика за другите изгоди - и за какво яденето на прекомерно узрял банан може да не е добра концепция.

„ Най-добрият метод да разберете по какъв начин изгодите от един банан може да се трансформират, е посредством изследване на това, което в действителност се случва с тях с времето “, написа той на своята страница, High Performance Nutrition AU.



Зелени банани

Според Райън, зелените банани са диетични - с малко въглехидрати и цялостни с нишесте.

Нишестето е хранително вещество, което се смила малкопо-трудно от храносмилателната система. Това е и повода зелените банани да ви засищат толкоз бързо.

Въпреки това, нишестето в зелените банани може също по този начин „ да провокира образуването на газове или отичане “.

„ Ако търсите банан с по-нисък гликемичен показател, изберете зелените. В последна сметка тялото ви ще разгради това нишесте в глюкоза. По този метод зелените банани ще покачат равнищата на кръвната захар постепенно “, сподели специалистът.

Лошото тук е вкустът. Зелените банани могат да бъдат горчиви, защото съдържат по-малко захар.

Жълти банани

Кажете довиждане на нишестето и здравей на захарта. Според спортния диетолог, жълтите банани са „ по-меки и сладки “, тъй като съдържат повече захар. Те също са с по-висок гликемичен индекс, което значи, че са по-лесни за мелене.

„ С по-малко нишесте, с цел да се разгради, храносмилателната ви система ще усвои питателните субстанции по-бързо “, сподели Райън.

„ За страдание, с възраста си бананите постоянно изгубват от микроелементите си. За да компенсират това, жълтите банани са по-развити, що се отнася до антиоксиданти. “

Банани на петна

Много узрелите банани постоянно имат кафяви петна по кората си и са доста по-сладки на усет, което е заради по-високото им наличие на захар.

„ Не единствено кафявите петна демонстрират, че един банан е стар, само че също по този начин демонстрират какъв брой нишесте е превърнато в захар “, обяснява Райън.

„ В последна сметка, колкото по-голям е броят на кафявите петна в един банан, толкоз повече захар съдържа. “

Въпреки това, Райън споделя, че кафявите петна могат да се преглеждат и като „ дребни усилватели за имунната система “.

„ Банановите петна са толкоз богати на антиоксиданти, че са свързани с предварителната защита на рака.

„ Факторът за некроза на тумора (TNF), който действа за заличаване на тумори, е обвързван с тези кафяви точки “, сподели той.

Кафяви банани

Помните ли цялото това нишесте? Е, в този момент то на практика е захар, каза Райън. - Точно както нишестето се разпадна на захар, по този начин и хлорофилът приема нова форма. Това разграждане на хлорофила е повода равнищата на антиоксиданти да се усилват с възрастта на бананите. Всички банани съдържат около 100 калории, ниско наличие на мазнини и са богати източници на калий, витамин В6, витамин С и фибри. “

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР